IJsland Dag 1: Vlucht, Glymur waterval, eerste vakantie huisje, Stekkjarholt

Vandaag gaan we op reis naar Iceland. We hebben deze rijs bij buroscanbrit geboekt “Bryndis” (link):
De vakantie begon gisteren bij het inchecken niet zo goed. We kregen namelijk een niet zo leuke verrassing. Wij hadden in eerste instantie met Iceland Air geboekt, maar onze terug vlucht was geschrapt, daarom naar Wow air veranderd, met de verzekering van het reisburo dat de voorwaarden hetzelfde zouden zijn en dat wij van te voren stoelen konden reserveren als we de reispapieren hadden gekregen etc. Maar wat bleek, voor het inchecken konden we helemaal niets reserveren, dus dan maar precies 24h van te voren inchecken op die manier goede stoelen krijgen. Maar dat lukte dus ook niet. We konden niets kiezen en we kregen de slechtste stoelen in het vliegtuig, laatste rij vlakbij de WC, daarnaast konden we maar 1 stuk handbagage meenemen. Dus contact opgenomen met het reisburo, die gingen de stoelen aanpassen en extra bagage ook voor de terugvlucht regelen, stoelen voor de terugvluch zou nog niet gereserveerd kunnen worden. Daar ben ik toen mee akkoord gegaan. Toen ik paar uur later op de site van Wow air keek bleek dus dat de stoelen helemaal niet aangepast waren en bij navraag bij het reisburo beek dat ze helemaal niet aangepast konden worden en dat wij dat dus maar “zelf op schiphol moesten regelen”. Voor de terugvlucht zouden nu wel stoelen gereserveerd zijn…  Geen goed begin van de vakantie…

Maar goed vandaag wel vroeg opgestaan, omdat om 7:15 de taxi voor de deur stond. Deze bracht ons naar het station. Vanaf daar hebben wij de trein naar schiphol genomen, waar wij vanaf pier M vertrekken naar IJsland.  Pier M is echt de low budget hoek van schiphol. Het heeft een aparte security check en maar beperkte hoeveelheid winkels etc. Ook niet de beste experience, maar op zich niet een al te groot probleem.

Bij de gate is maar weinig plaats dus ze vragen mensen om in een van de lounges te blijven totdat de gate open gaat. Wij zaten dus hier:

We moeten nog wachten…

Nadat we eindelijk aan boord waren moesten we nog wachten totdat alle koffers aan boord waren (er was al vertraging). We zien onze eigen koffers ook nog buiten liggen:

Dit gebeurt dus ook, koffer van het karretje gevallen, gelukkig gaat deze nog mee

We staan op het uiterste puntje van het H platform

Uiteindelijk met 30 min vertraging taxien we via H, HN, G, A19, A, B, Z, V, VL, VK, VS, V4 naar runway 36L, ofwel eerst parallel aan runway 09/27, dan parallel aan runway 36C/18C, helemaal rond runway 36C/18C naar runway 36L. Lining up 36L:

Na net iets minder dan 3 uur vliegen, hebben we ijsland in zicht en zien we de grote gletsjer:

Vlak voor de landing zien we al goed het landschap met kale grond

Nadat we geland zijn en de koffers opgehaald hadden, gingen we de huurauto ophalen bij Avis. In eerste instantie zegt de medewerker dat we een Hyundai i20 krijgen, maar dat klopte niet. Was “oh nee ik kijk fout”, toen kregen we een Dacia Duster (klasse P). Dus ik vroeg “waar is mijn free upgrade?”, ik ben namelijk lid van de Avis presidents club. “Er zijn geen auto’s beschikbaar omdat we niet wisten dat jullie kwamen” was het antwoord. Dat klopte dus gewoon niet, ik heb in november mijn avis nummer doorgegeven en daarna nog een keer paar dagen van te voren, maar toen wilde ze het formulier niet meer in behandeling nemen, waarschijnlijk omdat ze op die manier onder de free upgrade probeerden uit te komen. Uiteindelijk 20 minuten gewacht tot de manager er was, die gaf hetzelfde verhaal dat er geen autos waren, na met het reisburo gebeld te hebben om te bevestigen dat ik weldegelijk het nummer in november doorgegeven had bleek er ineens wel een auto te zijn (dat vermoeden had ik al een beetje). Maar goed, eind goed al goed,  we hebben nu een fatsoenlijke auto, alleen ontbreekt de navigatie, maar die hadden we zelf meegenomen…

Als eerste stop zijn we het linnenpakket en codes van de vakantiehuisjes bij de verhuurorganisatie gaan ophalen.

Daarna verder naar het noorden gereden over de toeristische route. Er liep ook een tunnel richting ons vakantie huisje, maar die hebben we dus niet genomen ook omdat we onderweg naar de Glymur waterval konden gaan (N64.395763, W021.241128). Onderweg nog wel even gestopt bij een supermarkt, omdat we verder niets te eten bij ons hadden. Daarnaast ook  nog keer gestopt bij klein watervalletje. Vanaf de parkeerplaats van de Glymur waterval hebben wij een uurtje gelopen en kwamen we aan bij een pad wat naar beneden liep dat door een kleine grot liep. (foto van de andere kant, uitgang grot).

Op de voorgrond zie je ook paarse bloemetjes staan die op een afstand wel iets van heide hebben. Deze stonden meer langs de weg.

Wij hadden eigenlijk niet zo veel puf meer om nog helemaal door te lopen tot de waterval (was nog een uur) en wij zijn dus maar omgedraaid. Hier zie je het riviertje wat van de waterval weg loopt, helemaal aan het einde van de kloof is de waterval:

Nadat we terug waren bij de auto hebben we nog ongeveer 20 min verder gereden naar het eerste vakantie huisje wat een beetje achteraf op een helling ligt “Stekkjarholt”(link). Op zich wel een mooi uitzicht (N65.678367, W018.039650):

Vooraan op de foto staat onze huurauto de Hyundai Tucson. Deze heeft nog maar 5000 km op de teller staan, waarschijnlijk zijn wij dus de twee huurder.

Het weer was vandaag erg goed, droog met zonnetje, wel stuk kouder als Nederland, met maar 10C.