IJsland Dag 6: Námafjall Hverir, Lofthellir ijsgrot, Krafla, Goðafoss

Vandaag hebben we de tweede excursie op het programma staan, namelijk naar de Lofthellir ijsgrot. Maar eerst zijn we gaan kijken in een geothermisch gebied Námafjall Hverir (parkeerplaats N65.641921 W016.806719). Hverir betekent “hete bronnen”. Hier zijn bubbelende modderpoelen (=solfatare) zichtbaar:

En ook zijn er plaatsen waar stoom uit de grond komt (Fumarole):

Daarnaast worden zwavelkristallen gevormd naast sommige openingen in de grond waar zwavelhoudende gassen uit komen:

Door de zwavelhoudende gassen, specifiek waterstofsulfide, hangt er een rotte eieren lucht. Naast de waterstofsulfide komen er ook andere zwavelhoudende gassen uit de grond komen (zoals zwaveldioxide, zwaveltrioxide of zwavel in dampvorm).

Na Námafjall Hverir zijn we dus naar de Lofthellir ijsgrot gegaan. Je kan daar alleen maar naar toe gaan met Saga travel. Je wordt daar met een grote jeep opgehaald van een parkeerplaats (N65.64130, W016.91105) bij het mývatn tourist bezoekerscentrum (Mývatnsstofa). Was ongeveer een uur rijden en nog 20 min lopen totdat we bij de grot kwamen. We reden over een ongeveer 2000-3000 jaar oud lava veld wat is gevormd met erg vloeibare lava. Hiervan stolt de bovenkant voordat de rest gestold is, waardoor er een isolatielaag gevormd wordt wat er dus voor zorgt dat de lava ver weg kan vloeien. Als gevolg hiervan kunnen er dus ook tunnels en grotten ontstaan als de bovenkant gestold is en de rest van de tunnel dus leegloopt. Op Lanzarote zijn we ook al eens in zo’n lava tunnel geweest Cueva de los verdes (link). Deze tunnel op IJsland is ontdekt vanuit de lucht omdat er een groot gat zichtbaar is:

Voordat we grot ingingen kregen we een helm op en laarzen met spikes aan. Beide geen overbodige luxe omdat ik mijn hoofd meer dan 1 maal gestoten heb aan het plafond (het was op stukken nogal laag), en omdat er een ijsvloer in de grot ligt.

Bij ontdekking van de grot leek het in eerste instant alsof de grot/tunnel niet heel groot was, maar na het verwijderen van wat stenen bleek er een kleine opening te zijn naar de rest van de tunnel. Wij moesten dus ook door die kleine opening naar binnen tijgeren met behulp van een touw. Een van de twee andere mensen die ook op de excursie gingen (we waren maar met zijn vieren, naast de Belgische gids), had last van claustrofobie en is uiteindelijk niet naar binnen gegaan.

Binnen in de grot is het altijd ongeveer 0 graden C en ligt er een soort mini gletsjer op de vloer. Daarnaast groeien er ijs stalagmieten:

Met verlichting van aantal lampjes:

Op verschillende plaatsen moest je ook zittend via het ijs jezelf voortrekken of glijden. Dit is op de terugweg:Dus een waterdichte broek en jas kan geen kwaad! Waterdichte jas hadden wij bij ons, maar waterdichte broek dus niet. Maar ook zonder waterdichte broek was het te doen. Nadat we weer uit de grot zijn gekropen bleek dat de jeep stuk te zijn, maar er was een andere onderweg. We hadden de optie om te wachten of om de jeep tegemoet te lopen. Zou ongeveer een half uur zijn. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Was wel een relaxt wandelingetje.

Na de grot zijn we naar Krafla gegaan. Dat is geothermisch gebied met onder andere een krachtcentrale en een groot krater meer (N65.717707 W016.757667)

Klein stukje van het meer kan je naar geothermisch actieve gebieden gaan (parkeerplaats: N65.713157 W016773877), maar uiteindelijk zijn wij niet meer geweest (omdat we al naar Námafjall Hverir zijn geweest en het een wandeling van 2 uur zou zijn om alles te zien). Het werd al wat later en we hebben besloten om terug naar het huisje te rijden. Op de terugweg nog wel even bij Goðafoss (N65.684267, W017.548708) geweest om nog een keer een lange exposure te maken (wat gisteren niet gelukt was link). Lukte deze keer wat beter, maar nog steeds niet ideaal omdat ik mijn variable ND filter beetje te ver dicht moest knijpen:

Terug bij het huisje hadden we mooie wolken luchten met de zon die er doorheen scheen: