Dag 5 Swaziland, Matsamo village, Beeldjes, Markt, Mantenga lodge

Vandaag checken we weer uit greenway woods resort.
Nog wel even een foto gemaakt van de binnen en buitenkant van ons huisje

Je kan zien dat er meerdere appartementjes in een huisje zitten. Ons appartementje (waar de deur openstaat) had ook een BBQ buiten en openhaard binnen.

Vandaag ook bij het hotel ontbijt gegeten (gisteren hadden we een ontbijt op de game drive). Was een erg mooie ontbijt zaal. Eigenlijk raar dat het avond eten daar niet werd geserveerd, want die was nogal recht toe recht aan (meer westerse stijl).

Vandaag gaan we op weg naar Swaziland. We komen rond lunchtijd aan bij de grens. Eerst bij de zuid-afrikaanse grenspost. We kregen een stempeltje dat we zuid afrika uitgingen. Daarna naar de Swaziland grenspost. Daar kregen we een stempeltje dat we Swaziland in kwamen.
Het dorpje wat we gingen bezoeken (Matsamo village) was gelegen op de grens, of eigenlijk tussen de twee grensposten.
Wij kregen uitleg over de gebruiken van de stam, zoals dat je moest roepen en wachten op antwoord voordat je het dorp binnen mocht. Het dorpje zag er authentiek uit:

Verder werd ook uitleg gegeven dat de mannen meerdere vrouwen mochten hebben, maar alleen na toestemming van de eerste vrouw. Het gebruik is dan wel dat de eerste vrouw dan niets meer hoeft te doen, b.v. de tweede vrouw moet dan koken. Dus eigenlijk niet veel reden voor de vrouw om nee te zeggen! Het is overigens niet zo dat een man zomaar mag trouwen. Hij moet voor de familie van elke vrouw 15 koeien meenemen. Dus zolang de man voldoende laat zien dat hij zijn vrouwen kan onderhouden kan hij er meer nemen (na toestemming van de eerste vrouw dus).

Een van de hutten binnengegaan. Het gebruik is dat de mannen eerst naar binnen gaan en daarna as de vrouwen. Dit zodanig dat de mannen eerst kunnen kijken of het veilig is. De mannen en vrouwen moeten ook elk aan een kant van de hut blijven. Daarnaast werd  ook uitgelegd dat de man daar ook een soort stok heeft waar hij mee kan slaan op de grond of tegen een paal om de vrouwen te roepen.

In de hut stonden ook allerlei attributen voor een ritueel

Daarna kregen wij een demonstratie van de dans en zang van de stam:

Na de demonstratie kregen wij een lunch in het dorp. Buffet vorm. Na de lunch verder gereden richting een klein werkplaatsje, waar beeldjes met de hand werden gemaakt. Wij wilden een beeldje met twee giraffetjes kopen, maar kregen eerst een demonstratie hoe ze gemaakt worden.

Zoals ik paar dagen geleden al schreef, wij hadden speciaal tot hier gewacht om iets te kopen. Verder ook niet te veel afgedingd want het was een eerlijke prijs en  het volk is erg arm in Swaziland. Op deze manier gaat het geld rechtstreeks naar de mensen die het maken. Daarna ook nog de big 5 in beeldjes gekocht voor 200 rand (13 euro).

Het uitzicht achter het werkplaatsje was ook geweldig!

Wij zijn daarna nog doorgereden naar een souvenir markt:

Was daar beetje rare sfeer. Bijna bij elk kraam stond er iemand te verkopen en je naar binnen te lokken, maar er liep ook een man in een net pak rond te verkopen. Leek een beetje de manager of zo… Hier verder niets meer gekocht.

Als laatste zijn we doorgereden naar het hotel, de Mantenga lodge. Was leuk gesitueerd:

Bij het avond eten de specialiteit besteld: iyasha inyama. Was erg lekker en niet te duur. Eigenlijk is al het eten en drinken in Zuid Afrika en Swaziland niet duur.