Dag 13 Donderdag 14 Juli 2016: Ferry naar Andenes en Walvissafari

We zouden vandaag vroeg opstaan omdat we de veerboot van Gryllefjord naar Andenes om 11.00 uur moesten halen. We waren al voor de wekker wakker dus maar opgestaan. Na het ontbijt hebben we reis weer voortgezet. De volgende bestemming is Thon hotel Lofoten in het plaatsje Svolær op de Lofoten. Maar daarvoor hebben we eerst nog de walvissafari in Andenes. Dus we zijn op weg gegaan naar Gryllefjord om daar de veerboot te nemen naar Andenes. De veerboot vertrekt om 11.00 uur. Wij waren om ongeveer 9.00 uur bij de veerboot. Er stonden al wat auto’s en Campers.

wachten op de boot

Nog geen veerboot…de boot is er nog niet

Het inschepen duurde vrij lang maar we konden nog net mee. Helaas voor de mensen die nog stonden te wachten de boot is vol. De eerste die niet mee mocht is al aan het omdraaien:helaas te laatTijdens de overtocht was het water erg onrustig, de boot schommelde heel erg. Ik ( Monique ) heb tijdens de tocht nog een tablet ingenomen tegen reisziekte omdat ik er erg misselijk van werd. Foto van de boot:ferry naar andenes

Aankomst in de haven:aankomst andenes

De overtocht had 1 uur en 40 minuten geduurd. Aangekomen in Andenes naar de walvissafari gegaan.  We moesten ons om 13.45 melden en dan begon de museum guide om 14.30. Dit was wel interessant om te horen en te zien, werd uitleg gegeven over de soorten walvissen en de evolutie van de walvissen.

Potvis schelet (sperm whale):potvis skelet achterkant

Schedelvan een potvis (was van een andere dan de rest van het skelet, de originele schedel lag buiten omdat die gebroken was):

potvis skelet

Schedel van een potvis:potvis schedel

Achterkant van schedel van een potvis met het gat waar de hersenen inzitten:achterkant van potvis schedel

Om 16.00 zouden we met de boot de zee opgaan om walvissen te gaan spotten. Maar toen kregen we te horen dat deze nog niet doorging omdat het weer te slecht was, waar ze heen voer. We moesten om 17.00 uur terug komen om te kijken of het dan wel doorging. Dus nog maar wachten (samen met heel veel mensen):wachten op nieuws of de safari doorgaat

We kregen pas rond 17.45 uur te horen dat het niet door ging omdat het weer te slecht was en zuidelijker waren geen walvissen gezien door de boot.  Het was jammer dat het niet doorging want volgens ons was het wel een hele mooie ervaring om walvissen van zo dichtbij te zien.

Inmiddels was het 18.00 uur geweest toen we richting het hotel in Svolvær zijn gaan rijden. Het was een rit van nog ruim 3 uur. Het was een mooie rit door een erg mooi landschap. Het was alleen jammer dat het geregeld wat regende. Onderweg hebben we het hotel nog gebeld dat we wat later zouden arriveren. Om 21.00 uur waren we bij het hotel en hebben we de koffers op de kamer gaan zetten. Daarna gelijk even gaan dineren. We hadden weer een 3-gangenmenu maar konden niet kiezen. We hadden een vissoep en als hoofdgerecht vis. En dan een marshmallowmouse met fruit. De bediening keek erg chargerijnig en voelde ook alsof ze ons zo snel mogelijk de deur uit probeerden te werken. Daarna op de kamer gerelaxt en vroeg gaan slapen want we waren allebei erg moe.