IJsland Dag 5: Goðafoss, Húsavik, Puffin, Walvis safari, Akureyri

Vandaag hebben we een walvis safari op het programma, maar eerst zijn we naar de Goðafoss (N65.684267 W017.548708) gegaan.
Dit is de grootste waterval die we tot nu toe gezien hebben:Nog even met een ND filter geprobeerd een lange exposure te maken maar die werd niet echt mooi omdat het buiten te licht was.

Daarna zijn we naar Húsavik (N66.046073 W017.344711) gereden waar onze walvissafari vertrekt. Deze was met “Gentle Giants” (link) Aan boord krijgen we een warme overall aan en een regenjas uitgereikt. Wij besluiten om bovenin het schip te gaan staan, omdat we dan beter uitzicht hebben. Op zich was het wel een goede keuze om daar te gaan staan, omdat het nogal hard waaide en de mensen beneden erg nat werden doordat de golven over het deck sloegen. Alhoewel achteraf gezien de fotos misschien mooier waren uit een laag standpunt met de bergen op de achtergrond, geen idee of dit gelukt was..
Fototje op weg naar de walvis(sen):

We zagen ook puffins (papagaaiduikers) vliegen en ronddobberen:


Deze waren wel lastig om op de foto te krijgen.

Toen we helemaal aan de andere kant van de baai waren zagen we een walvis. Hij bleef alleen niet lang liggen en dook elke keer weer snel onder. We konden ook niet echt dichbij komen. Hier is serie foto’s van een walvis als hij net weer onder duikt.

We hebben deze walvis voor een tijdje gevolgd, maar echt dichterbij kwamen we niet, omdat hij elke keer weer elders opdook. Op een gegeven moment was het tijd om weer terug naar de haven te gaan, dus we hebben uiteindelijk maar 1 walvis gezien. Dit viel dus een beetje tegen ten opzichte van de walvissafari van vorig jaar (link). Maar goed was toch leuk om te doen. Hier nog een foto van het schip:

Na de walvissafari zijn we richting Akureyri gegaan om wat te eten. We zijn naar een burger restaurant gegaan (Hamborgarafabrikkan link N65.680593 W018.089582), maar die hamburgers waren echt te “well done”. Beetje verkoolt aan de rand en dan krijg je een bittere smaak. Niet voor herhaling vatbaar.

Nog even een fototje van de kerk van Akureyri:

Weer was vandaag goed, alleen erg veel wind!