IJsland Dag 13: Golden Circle, Geysir, Strokkur, Gullfoss, Thingvellir

Vandaag willen we de Golden Circle route gaan rijden. Als eerste gaan we naar Geysir (parkeerplaats N64.309376, W020.303386). De echte Geysir is niet erg actief meer. De nabijgelegen Strokkur is wel heel actief en spuit elke 4-8 minuten:

1000fps filmpje:

Serie van 4 foto’s van strokkur vanaf de andere kant:

1000fps filmpje:

Eén van de heetwater bronnen met de Strokkur op de achtergrond:

Na het schouwspel zijn we naar de Gullfoss gereden (parkeerplaats N64.325338, W020.130921, er is nog een tweede parkeerplaats maar die is eigenlijk alleen voor bussen).

Je kan via  een pad helemaal naar de waterval lopen. Onderweg kregen we wel wat spray van de waterval over ons heen. Dit was wel een indrukwekkende waterval omdat je dicht bij het razende water kan komen.

Als laatste zijn we nog naar Thingvellir (Þingvellir) gegaan (N64.255209, W021.132041). Dit is een historisch plek voor de IJslanders, waar onder andere de eerste volksvertegenwoordiging samenkwam. Dat dit op deze plek gebeurde is niet bij toeval omdat er een grote fissuur aanwezig is:

Hier was er ruimte voor vele duizenden mensen en door de rotswand was er een goede akkoestiek. Daarnaast was hier vers water en een meer met vis aanwezig.

Wij hebben alleen even boven gekeken en verder niet naar beneden gegaan, omdat Monique nogal hoofdpijn had. Dit moeten we dus bewaren tot de volgende keer dat we in IJsland op vakantie gaan. We moeten namelijk ook nog een keer de Glymur waterval gaan bezoeken die we op de eerste dag niet hebben kunnen bezoeken (link).

Hierna zijn we terug gereden naar ons huisje.