Diamond DA-40 vlucht vanaf Lelystad airport

Wij hadden een vakantie naar zuid west USA geboekt, maar ja door de corona crisis kon deze helaas niet doorgaan, dus dan maar een keer schrijven over mijn hobby, vliegen.
Vandaag weer eens een vlucht met een Diamond DA-40 gedaan, de PH-TIN (papa hotel tango india november). Ik ben vandaag alleen. Ik vlieg vanaf lelystad airport (icao code is EHLE). Ik heb namelijk een PPL (private pilot licence) met SEP (single engine piston), SE-IFR (single engine instrument rating), RT (radio telephony), en LPE6 (language proficiency endorcement 6). Vanaf Lelystad mag je op dit moment alleen na 1800LT IFR departures en arrivals vliegen. Dus ik heb mijn vluchtplan om 1800 gezet.
Het plan is om vandaag het stuk van de GRONY1M SID (standard instrument departure) te vliegen tot ERMUR dan richting EKNON, gevolgt door een RNP23 approach.

Dit is het vliegtuig:

Ik heb hem al in de goede richting gezet zdd ik makkelijk kan wegtaxien. Op de achtergrond kan je nog de toren van lelystad zien.

Nadat ik de “24h inspection” gedaan heb ben ik verder gegaan met de pre-flight checklist. Tot het punt waarbij je de motor moet starten.
Op lelystad moet je eerst lelystad delivery oproepen voor een start up klaring. Die kreeg ik natuurlijk omdat het op dit tijdstip niet druk is. Ik kreeg wel eerst een bravo departure toegewezen wat een VFR departure is. Dus ik vroeg “confirm bravo departure, I filed an IFR flightplan”, waarop het antwoord kwam “standby for ifr clearance”. Daarna verder gegaan met de motor starten. Even een fototje geschoten van de binnenkant:

Je kan zien dat de “display backup” was ingedrukt, want bijna alle informatie is op beide schermen beschikbaar. Het linker display wil nogal eens uitvallen bij de start. De batterij spanning zakt dan net te laag waardoor het systeem opnieuw opstart. Op de foto is ook zichtbaar dat het vliegveld onder zeeniveau ligt.

Daarna verder gegaan met de checklist. Na paar minuten kreeg ik dus alsnog de gevraagde GRONY1M departure. Ik heb de route in het flight management systeem gezet, daarna naar de toren frequentie geschakeld en een “Lelystad tower PHTIN request taxi” gevraagd. Ik kreeg de opdracht om naar S1 te taxien wat een intersectie is van de runway (helemaal vooraan runway 23).

Ik ga dus deze GRONY1M SID vliegen:

Eerst naar zuid-west dan zuid oost, dan noord-oost dan noord en als laatste noord oost tot ERMUR. Er staan een aantal hoogte restricties op de route. Normaal vlieg je vanaf DOTIX op FL60, maar ik had een FL50 vliegplan omdat je op FL60 geen “direct to” mag filen.

Nadat mijn runup klaar was melde ik “ready for departure”, en kreeg een “line up and wait runway 23”. Na even op de runway gewacht te hebben mocht ik gaan “cleared take-off”. Ik ben daarna de ingestelde route vliegen. Na tijdje werd ik gevraagd om naar lelystad arrival over te schakelen op de radio.

Na ERMUR richting EKNON gegaan om aan de RNP 23 approach te gaan beginnen. Ik kreeg een “cleared approach dus dat betekend dat ik de route mag afvliegen en ook het glijpad naar beneden mag vliegen:

Na passeren van EKNON nog even paar fototje geschoten (autopilot is wel nuttig!)


De approach chart boven laat zien dat je bij KUVOS op 3000ft moet zitten. Dan bij LE124 kruis je het (GPS) glijpad en ga je aan de laatste afdaling richting de landingsbaan beginnen.

Net voor LE124 kreeg ik de opdracht om naar de toren frequentie over te stappen. Nadat ik dat gedaan had kreeg ik meteen een landingsklaring “PHTIN runway 23 cleared to land”. Er stond wel wat crosswind (~10 kt) en was ook wat variabel, maar was een soepele landing. Na het verlaten van de runway kreeg ik meteen clearance om terug te taxieen. Na het toestel weer geparkeerd te hebben nog even een foto geschoten.

Gelukkig was er nog een instructeur aanwezig die even kon helpen om het vliegtuig mee in de hangaar te zetten. In je eentje is datniet te doen, ik had al afgesproken om hem eventueel gewoon buiten te laten staan.

Uiteindelijk 42 minuten over de route gevlogen. Thuis nog even op flightradar24.com de GPS track gedownload die ik gevlogen heb:

Die hakkels zijn natuurlijk niet echt.
Was weer een leuk vluchtje. Die DA-40 met G1000 is echt een fijn vliegtuig om te vliegen, met fatsoenlijk apperatuur aan boord. Tegenwoorddig is veel van de navigatie GPS gebaseerd dus dan moet je wel een fatsoenlijke GPS hebben. Die twee grote schermen helpen om veel overzicht te hebben.