IJsland Dag 12: Jökulsárlón, Icelandic Mountain guides, Fjallsárlón, Lirkjufjara, Sólheimjökull, Derde huisje:Kot

Vandaag verlaten we alweer het guesthouse en gaan opweg naar ons laatste vakantiehuisje.

We hebben voor vandaag een gletsjer wandeling op het programma staan, maar omdat we nog wat tijd hadden zijn we op weg nog een keer bij het IJsmeer van gisteren Jökulsárlón gestopt. Het blijft schitterend:

Na aankomst in het nationaal part (N64.0165509 W016.9690715) zijn we naar de Icelandic Mountain guides sales lodge gelopen (link). Wij hadden alletwee wat moeite met lopen en na overleg met de gids vond hij het onverantwoord om de 7.5km te gaan lopen. Hij stelde voor om ons onze boeking te annuleren en ons het geld terug te geven. Na kort overlegd te hebben met de manager afgesproken dat hij een email aan de reisorganisatie zou sturen zdd het geld terug konden krijgen. Wij hebben keurig dat mailtje ook gekregen. Dit was echt goede service, wij hadden alleen liever gewoon de gletsjer wandeling gedaan maar helaas.

Foto van de gletsjer die we zouden gaan beklimmen (niet helemaal naar boven natuurlijk):

Omdat we niet zijn gaan wandelen hadden wij tijd over om iets anders te gaan bekijken. Na even in het boekje gekeken te hebben, hebben we besloten om een stuk terug te rijden om bij een ander gletsjer meertje te gaan kijken, Fjallsárlón (N64.015924, W016.364366). Doordat de weg verlegd is ligt dit meertje nu wat meer verscholen dan het andere meertje, maar daardoor niet minder mooi:
Omdat het wat meer verscholen lag was het daar ook veel rustiger.

Toen weer koers gezet naar het laatste vakantie huisje. Dit was nog een aantal uur rijden. Onderweg nog even gestopt bij Lirkjufjara strand (N63.403757, W019.103911):

Er zaten hier ook puffins, maar je kon er niet echt dichtbij komen. Nog wel paar op de foto gezet, maar die fotos konden niet tippen aan de eerdere fotos van puffins.

Als laatste vandaag naar Sólheimjökull gereden (N63.530006, W019.369653). Dit is ook een gletsjer, maar hier kan je redelijk dicht bij het ijs komen met de auto. Uiteindelijk bleek het toch nog wel een stuk lopen te zijn en konden we niet echt dicht bij het ijs komen:

Close up van de gletsjer:

Daarna naar het laatste huisje gereden “Kot” (link) (N64.284167, W020.453400). Dit is een redelijk groot huis, maar het water heeft hier wel een rotte eieren lucht…