Curaçao dag 12: Playa Santa Cruz, De Blauwe Kamer

Vandaag naar de Blauwe kamer gegaan. Dat is een grot die van binnen blauw verlicht is omdat het licht via het water de grot in komt. Dus daarom zijn we naar Playa Santa Cruz gereden. Op het strand stonden bankjes met een rieten parasol (N12.3053983 W69.145513):

Je kan vanaf daar een boot nemen of te voet gaan. Ik wilde wel te voet gaan, Monique had niet veel zin, dus ik ben alleen gaan lopen. Vanaf het strand kan je een pad nemen richting Playa Santu Pretu (start N12.3053983 W69.145513). Dit pad start net voor de plek waar de boot van “captain good life” vertrekt en loopt eerst een stuk omhoog. Ik zou overigens niet op blote voeten gaan, waterschoenen is wel aan te raden (die had ik aan). Ook flesje water meenemen is wel aan te raden. Daarnaast had ik een duikbril en snorkel mee. Flippers had ik niet meegenomen, de camera was ik vergeten mee te nemen…

Als je eenmaal op Playa Santu Pretu bent staat er een bordje richting de blauwe kamer. Dit is het pad langs de kust. Naast dat pad is er nog een makkelijker pad. Dan ga je als je op het strand komt meteen links af loopt dan ongeveer loodrecht van het water weg. Je komt dan op een redelijk breed pad wat eerst wat omhoog loopt dan rechtsaf gaat. Dan is het als maar recht door lopen (pad volgen), totdat je een bord ziet, dan ga je rechtsaf richting de zee. Als je bij de zee bent dan moet je via een rots pad naar beneden lopen/klauwteren. Je kan helemaal tot zee niveau komen. De grot is ongeveer bij N12.2972127 W69.1553550.

Ik ben daarna in het water gesprongen (is een sprong van minder dan 1 meter, dus echt goed te doen) en richting de grot gezwommen. Er waren op dat moment meer mensen in het water. Om de grot in te komen hoefde ik ook niet onderwater, kennelijk was het laag water of zo. Het is wel verstandig om je hand boven je hoofd te houden dan voorkom je dat je je hoofd stoot. De grot zelf is redelijk groot ongeveer in het midden is een steen waar je even op kan gaan staan om uit te rusten indien nodig. Misschien dat je ook wel bij de wand van de grot omhoog kan klimmen, maar dat heb ik niet geprobeerd. Het blauwe licht effect was nu niet te zien, want de ingang was boven water. Was op zich wel speciaal die grot, maar jammer dat het licht effect er niet was (en jammer dat ik de camera vergeten was). Dus kijk naar het tij voordat je hier naar toe gaat. Als je makkelijk/veiliger naar binnen wilt ga bij laag tij, als je het blauwe licht wil zien ga bij hoog tij. Achteraf gezien had ik eigenlijk ook flippers mee moeten nemen, want zeker als de ingang onder water is helpt het wel om makkelijker onder te duiken en onder te blijven.

Na paar minuten ben ik de grot weer uit gezwommen en op dezelfde plek weer aan wal gegaan. Je moet je vastgrijpen aan de rotswand en met je voeten jezelf omhoog duwen. Waterschoenen helpen hier ook. Als je flippers mee hebt kan je die eerst op het droge leggen en b.v. waterschoenen aandoen. Ik zou wel alles mee het water innemen, dus b.v. alles even in een netje doen en om je pols binden of zo, er schijnen daar namelijk wel dingen gestolen te worden. Je kan b.v. eventueel je autosleutels in een waterdichte koker stoppen. Camera zeker niet achter laten. Bij voorkeur waterdichte camera mee het water in nemen. Alternatief is dat iemand op de kant blijft.

Op de terugweg heb ik gewoon hetzelfde pad genomen. Nadat ik terug was nog even een foto geschoten van de start van het pad.