Dag 7 Vrijdag 8 Juli 2016:Tornio, Kukkolankoski, Giant’s Kettles, Rovaniemi.

Na een bijna gehele heldere nacht,een redelijk ontbijt, en stralend blauwe lucht, hervatten we onze reis verder.

zicht op meertje nabij hotelOnze volgende plaats waar we gaan overnachten is hotel Santa Claus in Rovaniemi. Dit is ongeveer 345 km. We gaan via weg 22 en 78. Onze eerste stop is Tornio maar dat is al een heel eind verder. Onderweg zijn we onze eerste rendieren tegen gekomen op de weg, we hebben er in totaal 7 gezien.

rendier  rendieren

rendier wat gek doet

rendier met rood bandje

Onderweg naar Tornio nog twee merkwaardige luchtvaart gerelateerde dingen tegengekomen.

Ten eerste een condensatie streep (vapor trail) met een orbit er in:360

Dus niet een nette holding, maar 360?!?…

Ten tweede reden wij opeens over een weg-runway (“highway strip”, of “maantietukikohta” op zijn Fins). Deze borden markeerden de runway.

vliegveld

“Tie ajoittain suljettu”= “weg van tijd tot tijd gesloten”. De weg was daar opeens heel erg breed en er was een soort van threshold line naast de weg getrokken aan het begin en eind…

Aangekomen in Tornio hebben we een houten kerkje uit 1686 bezichtigt. kerk

Van Tornio uit zijn we naar de Tornianjoki rivier gereden. Die hebben we een stuk stroomopwaarts gevolgd tot dat we bij de beroemde stroomversnellingen Kukkolankoski waren aangekomen. Daar hebben we ook nog een kop koffie gedronken. Je pakt gewoon een mok en schenkt zelf je koffie in. Er was een of andere brug in aanbouw maar zag er niet naar uit dat die te vertrouwen was: brug over wild water

Daarna zijn we richting het hotel gereden in Rovaniemi. De kamer in het hotel is groot en ziet er netjes uit. In dit hotel verblijven we 2 nachten. In dit hotel hebben we ook weer halfboard erbij. We konden hier ook niet kiezen van de kaart maar kregen wel een 3-gangen menu. Het hoofdgerecht konden we wel kiezen, het was een burger of witvis. Ramon koos voor de burger en ik voor de witvis.

voorgerecht rovaniemi

hoofdgerecht vis rovaniemi

hoofdgerecht burger rovaniemi

nagerecht rovaniemi

Na het avondeten zijn we nog met de auto naar de giant’s kettles gereden (“hiidenkirnu” op zijn fins), dit lag ongeveer 20 km van het hotel vandaan. Daar aangekomen zoemden de velen muggen weer om ons heen. We moesten snel zijn met foto’s maken anders werden we weer lek gestoken door de muggen.

giant's kettle

giant's kettle 2
giant's kettle van verder af
De laatste foto is beetje bewogen omdat we snel foto wilde maken. Daarna weer terug gereden naar het hotel, inmiddels was het bijna 22.30 maar nog steeds licht buiten.

Vandaag dus nog niet naar de poolcirkel geweest. Dat gaan we morgen doen! Het plan is dan ook om bij de Kerstman op bezoek te gaan.