Dag 15 Robbeneiland, Aquarium, Kaapse stories rockwell dinner theatre

Vandaag gaan we met de ferry naar Robbeneiland vanaf V&A waterfront. Robbeneiland is vooral bekend omdat daar decennia lang politieke gevangenen werden opgesloten, waaronder Nelson Mandela. Vandaag is het ook Nelson Mandela dag (zijn geboorte dag). Nelson Mandela was geboren op 18 juli 1918. Op zich wel speciaal om Robbeneiland op Nelson Mandela dag te bezoeken.

Het tochtje duurde ongeveer een uur we kwamen rond 9:30 aan. De oceaan was wel een beetje ruw, maar op zich ging het nog wel, alhoewel sommige passagier er een beetje wit uit zagen. Onderweg ook schitterende wolken luchten met zonnestralen die er doorheen kwamen

Het lijkt net of het scheepje bijna zinkt, maar dat komt natuurlijk door de golven

Land in zicht:

De hele haveningang zat vol met vogels

Nadat we op het eiland aangekomen waren kregen we een bus toer over het eiland. We stopte even bij de plek waar Robert Subokwe eenzaam opgesloten zat, het huisje links op de foto.

Subokwe was een politieke dissident ten tijde van het apartheids regime. Hij werd eenzaam opgesloten omdat het apartheids regime hem als (politiek)gevaarlijker bestempelden dan de andere gevangenen, maar ondanks zijn eenzameopsluiting kon hij toch via handsignalen met de andere gevangenen communiceren. Daarna zijn wij even gestopt voor koffie. Het restaurantje werd gerund door een van de ex bewakers die Mandela tijdens zijn gevangenschap heeft geholpen. Vlak daarbij  zaten ook nog wat pinguïns:

De bus toer ging verder nog langs een van de oude WWII kanonnen:Deze heeft gelukkig nog nooit  in gevechtsomstandigheden nooit ergens op geschoten.

De Vuurtoren:

We stopten ook bij de steengroeve waar Nelson Mandela lange tijd heeft gewerkt. Nabij de ingang ligt een berg stenen ter nagedachtenis aan de omgekomen gevangenen. Deze is begonnen door Nelson Mandela toen hij hier terugkeerde nadat hij een vrij man was. Sindsdien heeft elke gevangene die hier teruggekeerd ook een steen toegevoegd ter nagedachtenis

Na de bus toer over het eiland zijn we de gevangenis in gegaan

We kregen daar uitleg van een van de ex-gevangenen (als iemand zijn naam weet laat even weten):

De cel van Nelson Mandela:

Nadat we de gevangenis bezocht hebben zijn we terug gegaan met de ferry naar het vast land. Rond 13:00 kwamen we weer terug in de haven bij V&A waterfront, op de achtergrond zie je de tafelberg gehuld in wolken:

Wij zijn toen met paar mede reizigers bij het V&A waterfront gebleven, omdat we nog het aquarium wilde bezoeken, maar we hebben eerst even nog wat rondgewandeld. Beelden van bekenden: Luthuli, Tutu, De Klerk, Mandela

Daarna naar het aquarium gegaan. Daar waren verschillende waterdieren te zien. B.v. een aal:

Een vis:

Kwal:

Ook hadden ze twee verschillende soorten pinguïns. De marconi pinguïn:

Verder waren er nog haaien, kreeften, koraal en nog veel meer.

Daarna even een hapje gegeten. De vogels daar lusten ook wel een hapje:

Als laatste zijn we met de taxi naar de Bo Kaap gegaan. Dit is een wijk met allemaal gekleurde huizen

De reden dat ze allemaal gekleurd zijn ligt in de VOC geschiedenis. In die tijd woonden er (ex-)slaven, politieke verbannelingen en veroordeelden uit Oost Africa and Zuid Oost Azië (India, Indonesië and Sri Lanka) vaak met een moslim achtergrond. De VOC stond niet toe dat de huizen allerlei kleuren kregen. Nadat de VOC invloed weg was gingen de bewoners de huizen juist verschillende kleuren verven als teken van vrijheid.
Vanaf de Bo Kaap is het een klein stukje lopen naar het hotel. Onderweg nog een kerkje gespot:

Om een uur zes zijn wij met de bus naar het rockwell dinner theatre gegaan voor een dinnershow (dus inclusief avond eten):

Hier werd het verhaal verteld van het zesde district, door de ogen van de Kleintjies familie. Joe:

Was wel een leuke show, zeker toen de andere gasten begonnen te dansen etc.
Om een uur of 10 was het afgelopen en zijn we terug gegaan naar het hotel voor alweer onze laatste overnachting in Zuid-Afrika.