IJsland Dag 10: Kárahnjúkur stuwmeer, Landsvirkjun Vindhreindýr, Litlanesfoss, Hengifoss

De ochtend begonnen met het schieten van een foto van ons appartementje:

Wij hebben in het rechter huisje op de bovenste verdieping het linker stuk tot en met het tweede raam. Het schijnt er nogal gehorig te zijn, maar daar hadden wij geen last van want er zat verder niemand in het huisje.

Als eerste zijn we naar het stuwmeer van de kárahnjúkur electriciteits centrale gereden (N64.949679, W015.798047).

Was wel een groot stuwmeer. Het water wordt kennelijk door een pijpleiding enkele tientallen km afgevoerd om daar in electriciteit omgezet te worden voor een smelterij.

Daarna wilde we nog even bij een warm water bron gaan kijken Laugarfell (N64.885518, W015.351450). Bij aankomst bleek het alleen dat het geen echte natuurlijke bron was, maar bij een hotel hoorde. Dus maar omgedraaid.

Op weg naar de warmwaterbron kwamen we ook nog bij een “kunstwerk” Landsvirkjun Vindhreindýr (N64.893239, W015.370496).

Dit is eigenlijk een ventilatiegat voor de ondergrondse watertunnel van de kárahnjúkur electriciteits centrale. Het rendier verwijst naar de rendieren die uitgezet zijn in de 18de eeuw en nog steeds in kuddes rondlopen. Wij hebben ze nog proberen te spotten maar verder niets tegen gekomen.

Daarna terug gereden richting ons appartementje naar de parkeerplaats van de Hengifoss/Litlanesfoss (N65.073360, W014,880405). Deze twee watervallen liggen redelijk dicht bij ons appartementje. Om bij de watervallen te komen moet je behoorlijke wandelen en klimmen. Als eerste kwamen we langs de Litlanesfoss.

Je kan hier mooie basaltkolommen zien. Deze zijn ontstaan omdat de lava gekrompen is en daardoor gescheurd is.

Na nog een flink stuk lopen komen we aan bij de Hengifoss:

Een klein stukje voor de Hengifoss is een klein watervalletje met wat gras. Hier hebben wij een tijdje gerelaxed met het geraas van de waterval op de achtergrond:

Na de stevige wandeling terug naar de auto hebben we besloten dat we genoeg gelopen hebben voor vandaag. We hebben nog wel een rondje rond het Lagarfjlót  gereden, en daarna terug naar het appartementje.

Het was vandaag droog en zonnig met 19 graden, echt goed weer.

2 gedachtes over “IJsland Dag 10: Kárahnjúkur stuwmeer, Landsvirkjun Vindhreindýr, Litlanesfoss, Hengifoss”

 1. Hoi! super reis gehad zo te zien maar helaas moet ik een foutje verbeteren, op dag 10, Hengifoss is goed maar de eerste water val heet Litlanesfoss, niet Litnanesfoss, dus moet l in plaats van n, zou zo fijn zijn als anderen niet de fout in gaan vanwegen een letter foutje. 😉 zo bedankt om te veranderen! Ik ben een IJslandse gids.
  Litla betekend klein, en nes beteken schiereilandtje en foss betekend waterval maar dat wisten jullie al. Litna is geen ijslands woord 😉

  1. Hi Helga,

   Dank je. Ik ga het aanpassen. En het was inderdaad een fantastische reis!

   Groeten Ramon

Reageren niet meer mogelijk.