Dag 17 Maandag 18 Juli 2016: watervallen, Trondheim.

Vanochtend zijn we rond 8.00 uur opgestaan omdat we vandaag een lange autorit voor de boeg hebben en we ook onderweg nog wat dingen willen gaan bezichtigen. We gaan vandaag naar het Skifer hotel in Oppdal, is een autorit van ongeveer 500 kilometers. Na het ontbijt gaan we ongeveer om 9.00 uur weer op weg.

De eerste stop is ongeveer 30 kilometer van Mosjøen (waar ons vorige hotel was). Het is een waterval van 17 meter hoogte, de Laksfossen. Deze ligt in de rivier de Vesfna. Er was een mooie regenboog te zien door het opspattende water van de waterval.
regenboog

laksfossen

Daarna gaan we door naar Grong, 10 kilometer ten noorden van hier ligt een andere waterval van 35 meter hoogte in de Namsen rivier. Hier aangekomen bleek dat de waterval niet meer te zien is, omdat ze het hoogteverschil nu gebruiken om elektriciteit op te wekken. De waterval is waarschijnlijk alleen nog maar te zien wanner de “overloop” van het stuwmeer actief is. Dit was voor ons een tegenvaller want er was dus geen waterval te zien.
fiskesfossen geen water
Wel stond er een oude turbine die te bezichtigen was
bordje bij waterkrachtgenerator

oude waterkrachtgenerator

Er was daarbij ook een aquarium waar je zalm kon zien in alle stadia van ontwikkeling. Hier zijn we niet binnen geweest maar buiten zagen we wel cascade met stromend water en zalm erin. Deze cascade is er om er voor te zorgen dat de wilde zalm de paaigebieden nog kan bereiken

cascade

vissen

Toen we onderweg waren naar Trondheim kwamen we een bordje tegen van een bezienswaardigheid van een kloosterruïne. Wij zijn daar even naar toe gereden. Het was het Munkeby kloosterruïne Bij de ruïne lag ook een gastenboek waar je iets kon schrijven, ik kon het dus niet laten om dat te doen.

klooster ruine bordje

kloster ruine

gastenboek kloster ruine

Op de terugweg van de kloosterruïne kwamen we een mooi tarweveld tegen. In die omgeving lagen wel meer van deze velden.

tarweveldje

Na weer een tijdje in de auto te hebben gezeten kwamen we aan in Trondheim. Omdat het inmiddels al 17.00 uur was geweest konden we niet veel bezichtigen omdat we hierna nog een paar uur moesten rijden naar het Skifer hotel in Oppdal. We zijn naar Nidaros domkerk gelopen, dit is de domkerk waar de Noorse koningen worden gekroond. Was een erg indrukwekkende kerk,erg groot en mooi. We hadden geluk want we konden gratis naar binnen om een kleine dienst bij te wonen en het orgel te horen spelen. Het orgel was echt enorm groot en klonk erg hard in deze kerk. Naast de kerk lag het aartsbisschoppelijk museum, hier hebben we van de buitenkant wel foto’s maar zijn er niet binnen geweest omdat we er net voor 17.30 uur waren. En het ging om 18.00 uur dicht.

nidaros

orgel nidaros

stuk aartsbisschopmuseum buitenkant

Daarna zijn we richting het hotel gereden, we kwamen daar rond 20.00 uur aan. We hebben toen de koffers naar onze kamer gebracht en zijn daarna maar gaan eten. We hadden een 3-gangenmenu. Het was een samengesteld menu dus we konden niet zelf kiezen maar het was wel smakelijk.
eten skifer
Daarna maar weer naar de hotelkamer gegaan en het reisverslag bijgewerkt.