Dag 18 Dinsdag 19 Juli 2016: Gravfjellet, Fokstumyra Naturreservat, Ridderspranget, Jotunheimen nationaal park.

Vanmorgen weer om 8.15 uur opgestaan. Bij het ontbijt was het erg druk maar ja dat kan ook niet anders met zo’n groot hotel. Na het ontbijt weer meteen op weg gegaan. Als eerste nog in Oppdal een vikingsbegraafplaats bezocht, Gravfjellet.

Ons volgend hotel en tevens het laatste hotel, is hotel Radisson Blu resort in Beitostølen. Dit is ongeveer 225 kilometers rijden. Hier verblijven we 2 nachten. Omdat we 3 jaar terug ook al in Oppdal verbleven zijn hebben we toen ook verschillende bezienswaardigheden gezien, zoals de Magalaupet, dit is de rivier de Driva die zich door een kloof van gesteente perst, hierdoor zijn er ronde kanalen uitgehold. Een andere bezienswaardigheid is Snøhetta Viewpoint, dit is een paviljoen en uitzichtpunt met uitzicht over de bergen van Dovrefell. Hier zijn we dus niet geweest omdat we dat 3 jaar geleden ook al hebben gezien. Foto’s van 3 jaar geleden:

snohetta magalaupet

Wel nog langs het station van Hjerkin gereden:
station hjerkin

We zijn toen naar het Fokstumyra Naturreservat gegaan. Dit is een hooggelegen moerasgebied van ongeveer 2 bij 10 kilometer. Het wordt omgeven door bergen en toendra’s van Dovrefjell. Er loopt een 6 kilometer lang natuurpad doorheen dat gedeeltelijk over houten vlonders en bruggetjes gaat. Het was er behoorlijk drassig dus onze bergschoenen zaten flinke onder de blubber. En in het begin van de wandeling was het ook aan het regenen maar gelukkig werd het naar een minuut of 15 wel weer droog.

route wandeling fokstumyra

planken om de voeten droog te houden

Een klein vogeltje vloog steeds voor ons uit:
vogeltje wat ons steeds voor ons uit vloog

Observatie hut:
observatiehut

Meertje ongeveer halverwege met zeer helder water:
helder water in meertje

Daarna weer in de auto gestapt en weer verder gereden. Op een gegeven moment kwamen we een bordje tegen met een bezienswaardigheid erop, Ridderspranget. We wisten niet wat het was dus zijn er maar naar toe gegaan. Na de auto te hebben geparkeerd, zijn we gaan wandelen, na een kwartiertje ongeveer kwamen we uit bij een enorme waterval, dit was erg mooi om te zien met wat voor kracht het water naar beneden denderde. In tegenstelling tot de waterval gisteren heeft deze waterval een “permanent” beschermde status en er zal hier dus geen waterkrachtcentrale gemaakt worden
ridderspranget legende

ridderspranget

Daarna weer de reis verder gezet, de autorit ging door het Jotunheimen Nationaal park. Af en toe uit de auto gestapt om foto’s te maken.
uitzicht

Ons laatste hotel ligt aan de rand van het Jotunheimen nationaal park. De kamer van ons in het hotel is wel groot maar erg gedateerd. Het halfpension is weer een buffet, het koude buffet en het dessert gingen wel maar het warme buffet was niet echt lekker. Dat wordt echt geen halfpension meer in het vervolg voor ons.

Morgen zijn we nog een dag hier dus dat wordt denk ik een wandeling in het Jotunheimen nationaal park.