Curaçao dag 8: Hato grotten, Flamingo’s, Restaurant Fort Nassau

We zijn vandaag als eerste naar de Hato grotten gegaan (N12.179648 W68.948707). Vlakbij de parkeerplaats stonden er van die giftige Manzanillabomen. Op het waarschuwingsbord zat een vogeltje:

Er liepen daar ook weer van die grote hagedissen. Eentje heeft zo’n giftig stuk fruit van een Manzanillaboom in zijn bek:
Kennelijk kunnen ze er tegen.

Er zat daar ook een schildpad in een kooi:

Om bij de grot te komen moet je een klein stukje omhoog. Je hebt daar een redelijk uizicht op de luchthaven van Curaçao (N12.1794983 W68.948307):

Deze grot mag je alleen in met een gids. In de grot kregen we van de gids naast een rondleiding ook uitleg over de historie. Kennelijk was deze grot door ontsnapte slaven gebruikt om zich schuil te houden. Hij vertelde ook dat in het eerste stuk van de grot je geen foto’s mocht maken, vanwege de vleermuizen en de “rechten” van de uitbater. Het klonk een beetje als drog redenen want je kan natuurlijk ook fotos maken zonder flits, en hoezo maakt dat uit voor de “rechthebbende”. Een stuk verder de grot in mag het wel, daar is namelijk daglicht. Een stuk van het plafond van de grot is naar beneden gekomen:

Je hebt in deze grot ook Stalagmieten en stalactieten. Eentje in de vorm van het hoofd van een piraat:

Een paddestoel:

De heilige Maria:

De grot als geheel ging wel, niet zo mooi als een aantal andere die we gezien hebben, maar toch wel de moeite waard.

Op hetzelfde terrein was ook een wandelroute langs allerlei bomen, planten en dieren, b.v. een termietenheuvel etc. Op een gegeven moment zagen we een merkwaardig hagedisje in de boom met een opvallende gele flap (N12.179095 W68.947345):

Er waren daar ook muur tekeningen (N12.17863 W68.946745)

Cactus in bloei:

Nadat we het hele pad hadden gelopen zijn we weer terug naar de auto gegaan. We wilden weer een poging wagen om de flamingo’s te zien, dus zijn we weer naar de zoutmmertjes gegaan. Nu naar een iets andere (N12.1562017 W68.987083). Daar hebben we in tegenstelling tot paar dagen geleden wel flamingo’s gespot:

Het was wel lastig om ze goed op de foto te krijgen. We zijn uiteindelijk een heel stuk langs het zoutmeer gelopen. Maar als je te dichtbij komt vliegen ze weg. Hier had ik mijn RX10M4 wel kunnen gebruiken die heeft veel meer zoom. Maar goed, staat er nog wel redelijk op.

Er zat ook nog een parkiet:

Verder hebben we vandaag niet heel veel spannends gezien. ’s Avonds zijn we om ~18:45 naar Fort Nassau gegaan om te eten. We hadden twee dagen geleden het plekje helemaal op het puntje gereserveerd (N12.11532 W68.92743), z.d.d. we een goed uitzicht hadden. Helaas was het niet helder dus konden we de zonsondergang niet zien. We hadden wel goed uitzicht op downtown Willemstad:

Na zonsondergang konden we goed alle lichtjes van willemstad en de rafinaderij zien:

Het eten zelf viel erg tegen. Ik had zalm genomen, maar die was echt veel te ver, daardoor droog. Monique had varkenshaas. Die was ook te ver, en veel te droog. Het eten was daar ook niet goedkoop. Dus zeker voor die prijs was het echt niet goed. De reden om er heen te gaan is het uizicht. Maar ik zou hier nooit meer naar toe gaan.