Dag 11 Protea boerderij, Kust Tsitsikamma, Walvis safari, Cruise Knysna, Wilderness hotel

Vandaag weer vroeg weggegaan richting Tsitsikamma nationaal park.  Onderweg rijden we langs een klein windmodelpark. Dit zijn de eerste windmolens die we zien in zuid-afrika! Kennelijk zijn ze niet zo in de wind energie.

Na nog een uur rijden komen we bij onze eerste stop van vandaag. De protea boerderij. Protea zijn planten met grote bloemen. Er zijn veel verschillende soorten protea. Dit is de konings protea:

Op de boederij kregen we uitleg over de plant en hoe deze gekweekt werd. Het merkwaardige van de protea is dat de zaden pas uitkomen als deze verwarmt worden. In de natuur gebeurt dit dus pas om het moment dat er een brand is geweest. In de kwekerij verwarmen ze de zaden, of gebruiken ze stekjes om de plant te vermenigvuldigen. Hier zie je een aantal stekjes staan in verschillende stadia van ontwikkeling:

Aan het eind van de toer zagen we ook nog hoe de bloemen verpakt en verscheept werden. Deze bloemen zijn klaar om ingepakt te worden

De tweede stop van vandaag is de kust van het Tsitsikamma nationaal park. Deze kust heeft rotswanden en wat strandjes, De rotsen geven fraaie brekende golven:

Langs de kust loopt een mooi aangelegd pad, het mondwandelpad (mouth trail):

Er zijn hangbruggen aangebracht om sommige stukken water te overbruggen:

Vanaf de hoger gelegen gebieden heb je een goed kijk op het water. Er zwommen daar ook walvissen. Dat belooft wat goeds voor de walvissafari van later vandaag.  De vin lijkt op die van een bultrug:

In de buurt van de vakantiehuisjes (waar de bus was geparkeerd) zaten ook grappige marmotten:

Nadat we terug waren van de wandeling zijn we doorgereden naar de op een na laatste stop van vandaag, de walvis safari bij Ocean Blue Adventures Plettenberg Bay. Dit is een safari met een open boot waar zo’n 30-40 mensen op passen (zie beneden voor foto). De boot stond op het strand toen we instapten op een soort trailer en werd gewoon het water in gereden met redelijk wat vaart. We moesten de cameras etc droog opbergen omdat het eerste contact met het water een golf over het schip op zou kunnen opleveren. Dit gebeurde uiteindelijk niet. Na klein stukje varen spotten we als eerste een groepje dolfijnen:

Soms heb je geluk dat je op het goede moment je foto neemt:

Er leken daar meerdere verschillende soorten te zitten. Deze dolfijnen leken veel donkerder, bijna zwart. De kleur leek wel op een bultrug dolfijn, alleen geen bult…

De dolfijnen zwommen ook vlak onder de boot door:

Daarna de eerste walvissen gespot. Zuidkaper walvissen (sudern right whales). Hier duikt een van de walvissen net onder.

Hier komt er een net boven:

Dit is dezelfde als in de vorige fotot maar dan factie later, hij draait op zijn  zij met de vin omhoog:

Filmpje:

Nog meer foto’s:

Groepje van 5 zuidkapers:

Als laatste hebben we zeehonden gezien:

Ook de zeehonden zwommen vlakbij de boot:

En nog dichterbij:

Foto’s nemen was overigens wel lastig, zeker als je ver ingezoomd bent, omdat de boot niet stil ligt. Scherpstellen was ook lastig. Misschien achteraf gezien beter op multipoint focus kunnen zetten in plaats van center point, maar ok, voldoende goede fotos. Filmen was eigenlijk makkelijker, dan komt de timing niet zo nauw. Terug aan land gaan was ook wel speciaal. De boot maakte vaart en voer gewoon het strand op!

Foto van de boot terwijl de mede passagiers uitstappen:

De laatste stop van vandaag was een sundowner cruise vanuit Knysna over de riviermonding. De cruise was in een radar boot (die je misschien van de mississippi rivier kent).

Aan boord kregen we eerst oesters met champagne. Knysna is bekend van het oesterfeest. Dat begint officieel morgen. Na het voorafje kregen we avond eten.

Was wel een ok cruise, maar heel veel te zien was er niet, alleen wat lichtjes aan de oever en de ruiten  spiegelde nogal.  De mooie zonsondergang hebben we niet gezien…

Na de cruise zijn we naar het hotel gegaan: wilderness hotel. We kwamen daar om een uur of 8 aan. De hotel kamer was wel groot, we hadden 2 extra bedden:

Het was ook verder een erg groot hotel, met een grote ontbijtzaal, bar en grote lounge. Bij de bar hadden ze verschillende bieren op fles en tap.

7 gedachtes over “Dag 11 Protea boerderij, Kust Tsitsikamma, Walvis safari, Cruise Knysna, Wilderness hotel”

 1. Goedemorgen,

  Ik kwam via de site van Kras op jullie website terecht. Wat een leuk reisverslag! Ik ga deze reis over 2 weken maken en ik vroeg mij af of jullie de walvis safari zelf geregeld hebben of gaf de gids/reisleider dit als extra optie aan?
  Ik wil namelijk ook de walvissen zien als we in Zuid Afrika zijn.

  Groetjes Anne

  1. Hi Anne,

   Dank je. Om je vraag te beantwoorden, het was een voorstel van de reisleider. Dus ik zou even met hem checken op dag 1. Dan kan hij het regelen.

   Groeten Ramon

   1. Dat was ook mijn vraag, wij gaan as maandag met deze reis mee en dit zouden we ook erg leuk vinden. Ramon nog bedankt voor je blog het geeft erg veel informatie.

    groet,
    Isabel

    1. Hi Isabel,

     Fijn dat je iets aan onze blog heb gehad. Misschien nog even als toevoeging. De walvis safari koste 750 rand p.p.

     Groeten Ramon

     1. Beste Ramon , even kijken of het mogelijk is qua weer voor ons . Nog even een andere vraag . Wat heeft jullie groep aangehouden als tip voor de reisleider en chauffeur ?

      1. Hi Isabel,

       Wij hadden een pot gemaakt waarin iedereen die mee wilde doen 250 rand p.p. betaalde voor elk van de twee, dus 500 totaal p.p. Voor kinderen hadden we 100 p.p. gezegd dus 200 p.p. totaal.

       Bevalt de reis tot nu toe?

       Groeten Ramon

 2. Ja , mooie reis . Alleen die lange busdag was wel lang . We gaan zo naar de township . Bedankt voor je reactie !

Reageren niet meer mogelijk.