Dag 12 Struisvogelboerderij, Kobus se gat, Cango Caves

Vandaag weer vroeg weggegaan, onze eerste stop is een struisvogelboederij. De koffers hoeven niet mee, omdat we nog een nacht in het Wilderness hotel blijven slapen. De bedden waren overigens wel erg kort. Zal niet meer dan 1.8m lang zijn geweest!

Onderweg rijden we door wat bergachtig gebied en het is daar ook wat mistig. Het is ook nog erg koud en afgelopen nacht is er wat sneeuw gevallen in de bergen.
Na een tijdje rijden doen we nog even een korte stop bij een bord wat duidelijk maakt dat Zuid-Afrikaans niet hetzelfde is als nederlands!

Ook nog even een fototje gemaakt van waar we vandaan kwamen:

Je ziet dat er wolken/mist voor/in de bergen hangen.

Kwartiertje later kwamen we aan bij de struisvogelboerderij. We kregen daar een rondleiding. Als eerste kregen we een broedplaats te zien. Je kan zien dat de struisvogeleieren behoorlijk sterk zijn:

Verder hadden ze daar verschillende struisvogels:

En ook emoe’s:

Van de struisvogels wordt ook leer gemaakt. Dat is een van de sterkste leersoorten, maar er zitten wel allemaal gaatjes in van de veren. Bij echt struisvogelleer zijn de gaten door en door, bij nep is het vaak alleen oppervlakkig nagemaakt.

Na nog een kopje koffie gedronken te hebben, zijn we doorgereden naar swartberg, kobus se gat. Dit hebben we eerst gedaan in plaats van naar de grotten te gaan omdat er slecht weer aan kwam (een front).  Bij aankomst zijn we overgestapt in een klein busje omdat de grote bus de bergpas niet op kan. Deze oude bergpas is een oude slingerweg die eind 19de eeuw is gemaakt is met behulp van gevangenen. Fotos:

Bord bij “die top”:

Er lag daar ook sneeuw:

Bij de top konden we ook een fiets huren en dan met de fiets naar beneden. Dit leek mij wel leuk, maar het was erg koud en ik dacht dat mijn handen er dan vanaf zouden vriezen. Dus uiteindelijk niet gedaan. Wel een stuk naar beneden gewandeld. Toen we weer met het busje naar beneden reden zagen we nog een paar gazellen naast de weg:

Toen we beneden waren hebben we in Kobus se gat geluncht. Het was weer op z’n zuid afrikaans een braai. Niet voor niets er er een zuid afrikaans gezegde wat gaat zoiets als: elke reden is een goede reden om een braai te doen, en als je geen reden hebt, dan is dat een goede reden.

Na de lunch nog even nog een foto van de omgeving gemaakt. Je ziet de swartberg met sneeuw op de toppen.

Vanaf Kobus se gat was het een kort ritje naar de cango caves (grotten). Dit is een lang grotten stelsel. In het eerste stuk zijn goede paden aangelegd en ook nog een goed verlicht:

Je kon ook dieper de grotten in de “adventure tour”, maar daar zijn wij niet geweest. In het diepere stuk zitten ook enkele smalle passages waar je niet te dik voor moet zijn!

De grotten zelf zijn redelijk donker, dit om algengroei te voorkomen. Stukje wat wel veel licht zag:

Het licht werd op sommige stukken wel eventjes aangedaan zodanig dat we paar goede foto’s konden schieten. In de grot hangen echt schitterende stalactieten formaties:

Er zijn ook grote pilaren gevormd, wat een stalactiet en een stalagmiet die zijn samengesmolten:

De totale rondleiding door de grot duurde ongeveer een uur. Na de rondleiding zijn we weer terug naar het hotel gegaan.

’s Avonds zijn we in de buurt van het hotel wat gaan eten bij cocomo. Wij hebben alletwee vis gegeten, ik een gegrilde vis en mijn vrouw een gefrituurde vis. Smaakte alletwee goed.